Het bleken van tanden heeft zowel voor als nadelen. Hieronder hebben wij ze voor u op een rijtje gezet:
Voordelen
-
Bij gelijkmatige geringe verkleuringen kan de tandkleur worden verbeterd zonder dat er aan de tanden zelf hoeft te worden geslepen.
-
Bij een verkleuring van een dode tand kan een aanvullende behandeling met bijvoorbeeld een kunststof of porseleinen schildje soms worden voorkomen.
Nadelen
De nadelige effecten van bleken:
-
Het tandvlees kan een reactie op de waterstofperoxide vertonen. Dit kan afhankelijk van het percentage waterstofperoxide en de duur van het contact met het tandvlees uitlopen van gevoeligheid tot ernstige irritaties.
- De tand wordt gevoeliger bij koud en warm eten en drinken, dit komt doordat het glazuur poreuzer wordt en het mineraalgehalte lager wordt. Ook doordat het glazuur poreuzer wordt dringen kleurstoffen gemakkelijk de tand weer binnen en is het effect van het bleken dus van korte duur.
- Het bleekmiddel bereikt ook het tandbeen (dentine) onder de glazuurkap. De kans is klein maar hierdoor is het risico aanwezig dat de wortel ‘oplost’.
- Als het bleekmateriaal in contact komt met een zilveren vulling (amalgaam) blijkt er een verhoogde kwikafgifte op te treden.
- De vullingen in de tanden zullen niet meebleken, dus hier moet rekening mee gehouden worden (bv door deze te vervangen door lichtere vullingen).